Pránajáma a szív az emberi testhez.”

(B.K.Iyengar) 

 

 

Annyit tudok rólad, hogy a Magyar Jóga Társaság akkreditált jógaoktató képzésének (Magyar Jóga Akadémia) két évfolyamát végezted el, csoportjaid vannak Veszprémben, az Ahimsza Jógaközpontban és Balatonalmádiban. Egy majdnem kamasz fiú édesanyja vagy, s főállásban kereskedelemmel foglalkozol.

 

dorijo.jpg

 Varga Dóri

 

Hogy kerültél Erdélybe, egy pránajáma táborba, amit dr. Timcsák M. Géza vezetett?

A fentieket azzal egészíteném ki, hogy célom, hogy segítsek az embereknek, szeretném megmutatni nekik, hogy hogyan gyógyulhatnak meg különböző testi problémájukból. Lelki síkon viszont arra a keresem a választ, hogy mi a fontos, az értékes az életben.

Szóval a tábor … Három dolog együttese vezetett el ide. Az Akadémia 1. és 2. évfolyamán is volt kötelező pránajáma gyakorlás. Ez a gyakorlás sok változást hozott az életemben. A prána energiát, ÉLETERŐt jelent, míg a pránajáma alatt a légzés szabályozását értjük. A helyes légzés megnöveli az energiánkat, egészséget, hosszabb ifjúságot, minőségibb és teljesebb életet jelent. Gondolj csak bele, hogy szilárd étel nélkül hetekig elélhetünk, folyadék nélkül már csak napokig, de légzés nélkül csak pár percig bírjuk. A LÉLEKzés, az elsődleges táplálékunk.

A második érv az a volt, hogy dr Timcsák M. Gézáról nagyon sokat beszéltek az Akadémia oktatói, s ekkor mindig „felsőfokban” emlegették, mint egy élő legendát állították példaképül elénk. Nagyon kíváncsi voltam rá, szerettem volna személyesen megismerni.

S harmadrészt még sohasem jártam Erdélyben, pedig a férjem gyökerei innen származnak, tehát a vidékre, a tájra, az ott élő emberekre is nyitott voltam.

 

Mit tudtál előzetesen a tábor vezetőjéről?

Dr. Timcsák M. Géza a Kassai Műszaki Egyetemen tanít műszaki tárgyakat és emberi kommunikációt immár 25 éve. Az 1950-es évektől gyakorol és 35 éve oktat jógát. Jógatanár, okleveles holotrop légzés facilitátor, kiterjedt tapasztalattal rendelkezik különböző személyiségű és kultúrájú emberek oktatásában. (Az előadásai alatt is sorra váltakoztak a magyar, a szlovák és az angol nyelvű bemutatók, előadási vázlatok.) A jóga és a belső út iráni érdeklődése többször elvezette Indiába, a jóga hagyományainak forrásához. Európai, indiai és tajwani mesterektől tanulta a jóga és a meditáció különböző aspektusait. A Szlovák Jógaszövetség és a Kassai Jógatársaság elnöke.

 

Beigazolódtak a személyével kapcsolatos várokozásaid?

Igen. Száz százalékosan. A külső benyomás alapján magas és jóképű, a belsőjét illetően pedig a nyugalom és a békesség megtestesítője. Mindenki felé nyitott és végtelenül türelmes volt, mindazt, amit tanít úgy is éli meg, úgy is él. HITELES. Képes volt kizárni a külső körülményeket, nem az érzékszervei irányították. Például a reggeli fagypont körüli hidegben is pólóban és vékony nadrágban gyakorolt, miközben mi az összes ruhánkat felhúztuk, hogy ne fázzunk. Na, jó kicsit túloztam, azért egy sapkát ő is feltett a fejére...Minderről eszembe jut az egyik kedvenc indián mondásom:

 

Ne ítélkezz addig, amíg egy holdat nem jársz a másik mokaszínjában.”

 

Mikor és hányan voltatok?

2013. szeptember 19-től 22-ig, csütörtöktől vasárnapig tartott az „elvonulás”. 17-en voltunk összesen, de ebben volt egy szakácsfiú (aki szintén gyakorolja a jógát, az Akadémia hallgatója) és volt egy kirándulni vágyó családtag is. Képzeld a szakács makrobiotikus ételeket készített, s a tábor annyira tudatosan volt felépítve, hogy még az ételek is a gyakorláshoz voltak igazítva.

 

Erdélyben, de pontosan hova? Miért pont oda mentetek?

Fehérvölgy (románul: Albac) községben, Fejér megyében voltunk. Ez egy kb. 500 fős település, aminek sajnos nem volt magyar anyanyelvű lakosa. De a helyiek nagyon segítőkészek, barátságosak voltak. Azért Erdélyt választották a tábor helyszínéül, mert ez egy szakrális terület, egy energetikai pont Európában.

 

2214.jpg

Albach

Te ezt érezted?

Annyit érzékeltem belőle, hogy az út egy része, amely kb. Déváig tartott az életemet szimbolizálta. Nagy forgalom, kamionok sokasága, fékezés, majd gyorsítás, gázadás és újabb fékezés. Úgy éreztem magam, mint egy üldözött vad. S egyszer csak megszűnt a nagy forgalom, kanyargós erdei utakra értünk, ahol a táj üde zöld színűre változott és a tehenek nyakában lévő kolompok a szélcsengőre emlékeztettek. Mikor kiszálltunk a több, mint 10 órás út után az autóból azt érzetem, hogy igen, most már jó helyen vagyok. MEGÉRKEZTEM.

 

Hogy épült fel egy napotok?

A reggeli kelés után tisztító technikákat alkalmaztunk, majd pránajáma gyakorlás és előadások váltották egymást. Az előadások az ember energetikai rendszeréről, a legújabb kutatásokról szóltak. Mód nyílt kirándulásokra, a közelebbi környék megismerésére is, bár ezzel a lehetőséggel nem nagyon éltünk, szívesebben hallgattuk Géza tanításait.

 

Miben hozott újat ez a gyakorlás?

A csakrákról és az ember energetikai rendszeréről már voltak korábban is ismereteim, de az itt hallottak rendszerezték, összegezték eddigi tudásomat. Az egyes csakrákhoz tartozó ELEMEK –Tattvák (föld, víz, tűz, levegő , éter) hiányai vagy energia többletei a testi, lelki problémák okozói. A gyakorlatok során az alsó három csakra (föld, víz, tűz) megtisztításán munkálkodtunk. Azért pont az alsó csakrákon, mert azok kötnek a földi világhoz. Mindaddig, amíg az alsó csakrák működése kiegyensúlyozatlan, nincs lehetőség a „felfelé történő építkezésre”. A szívcsakra a választóvonal a földi és a szellemi világ között. Ezeken kívül még a torok csakrával foglalkoztunk. Megtudtuk, hogy az emberi szervezet egy finom energetikai rendszerbe van bekötve. Mindegyik elemnek van összeköttetése az orrnyílásunk valamelyik pontjával, s így képesek vagyunk összeköttetést teremteni azokkal. Képesek vagyunk szabályozni működésüket! Ez félelmetes, s egyben csodálatos is. A gyakorlások során minden gondolatot ki kellett zárnunk, s így képesek voltunk megtapasztalni bensőnket. A légzőgyakorlatok során cél a benne pihenés, a benne nyugvás elérése volt. Az utolsó estét mantra énekléssel zártuk.

 

Hol tudod hasznosítani a tanultakat?

Gyakorlom saját magamon. A jógafoglalkozáson is megismertetem a résztvevőkkel. Persze csak szép lassan, először a hasi légzést, a teljes jóga légzést és a légzés lassítását gyakoroljuk, majd a haladóbbakkal vesszük a tisztító légzést, a kapalabhátit is.

 

 

 

Köszönöm az időt és az energiát, amit rám fordítottál!

 

 

 

 

Az interjút készítette: T. Hargitai Judit

Címkék: interjú

Feltétel nélküli szeretet

 2013.10.29. 12:54

 

Szvámi Adzsaja Szvámi Ráma első nyugati beavatottja, a „Jóga és a Pszichoterápia” című könyv társszerzője. A pszichológia doktora és jógi egy személyben.

 

Izgalmas várakozás és rendkívüli érdeklődés előzte meg Szvámi Adzsaja, megvilágosodott jógi előadását, aki életfeladatául azt kapta, hogy összekösse a keleti jóga és a nyugati pszichoterápia tanításait. Az előadásának címe a Jóga két útja: önfejlesztés és önfeltárás.

 

joga-veszprem-4-600.jpg

 Szvámi Adzsaja és Holló D. Imola

 

Megdöbbenve tapasztaltam, hogy Szvámi Adzsaja teljesen olyan volt élőben, mint a plakátokon. Nem, még magával ragadóbb, vonzóbb, karakteresebb. Egész lénye szeretetet, melegséget és mérhetetlen belső békét sugárzott. Az előadását ülve, mindenféle segédeszköz (nagy kézmozdulatok, erőteljes gesztusok, rajztábla, fényképek, power-point bemutató stb.) nélkül tartotta meg. S így eszköztelenül ért el teljes figyelmet, közvetített olyan tartalmat, amit az ember az egész életén át magával visz, ami útravalóul szolgálhat. S mi ez az útravaló?

 

 

Az előadását rövid gyakorlattal kezdte. A magunkba nézés, az önvizsgálat célja az volt, hogy rádöbbentse a hallgatóságát, hogy nem vagyunk képesek elfogadni saját magunkat olyannak amilyenek most és itt vagyunk. Mindig fejleszteni kell magunkat, hiszen úgy nevelkedtünk, mélyen belénk ivódott, hogy nem vagyunk elég jók. Folyton a hibáinkra koncentrálunk. Az a gondolat, hogy jók vagyunk, úgy ahogy vagyunk teljesen idegen tőlünk.

 

A jógázás, a gyakorlás folyamatos erőfeszítés. A spirituális előrehaladáshoz erőfeszítésre van szükség. Az erőfeszítésed a köteléked. Nem ok-okozati kapcsolat, hanem direkt kapcsolat van a két fogalom között. Hogyan tudjuk feloldani ezt az ellentétet?

 

17-600.jpg

A hallgatóság

 

Míg a Rádzsa jóga dualista szemléletű, addig a Dzsnána jóga a tudás, a bölcsesség jógája. Ez utóbbi magában foglalja az advaita védánta filozófia tanításait. Az advaita jelentése: nem kettő, azaz a teremtés és a teremtett lények egységét tekinti valóságnak. A védánta szó pedig a Védák, vagyis a tudás beteljesedését, vagy teljességét jelenti. Úgy, ahogy a két ujjunk is egy testhez tartozik, minden emberi lény is egy „forrásnak” - amit hívhatunk Istennek, tudatosságnak, teremtésnek - a része. Tehát mindannyian, ennek az egy létezésnek a teljes és tökéletes részei vagyunk. Akkor mi a gond? Miért nem így élünk?

 

A fentiek szemléltetésére az előadó elmesélt egy indiai gyermekmesét.

A mese azzal kezdődik, hogy megszületik egy kedves, aranyos oroszlán kölyök. Ezután nem sokkal az egész oroszlán csapat vadászni indul. Az oroszlánok egy juhokból álló nyájra támadnak rá. Nagy csete-paté, felfordulás, vérre menő csata dúl. A zsákmányszerzés végeztével a kis oroszlán a bárányok között találja magát, akik befogadják, felnevelik, megtanítják bégetni és megtanítják félni a nagy ragadozóktól. Félelmük nem volt alaptalan.... Amikor a kis oroszlán már felnő a bárányok között az oroszlánok csapat ismét megtámadja a bárányokat. A bárányok közt felnőtt oroszlán teljesen, úgy viselkedik, mint egy igazi bárány. Ő is védi magát, menekül az oroszlánok karmai elől és béget. Az ooroszlán csapat egyik tagja megkérdezi az oroszlánt, hogy miért viselkedik úgy, mint egy bárány. Először nem érti a kérdést. Nem tudja miről beszél a másik, de mikor az odavezeti egy patakhoz, s szembesíti a tükörképével, rádöbben az igazságra.

 

 14812519_8d7a9c16a6a68ea0e6b7cdfc5b72e3b9_s.jpg

Az oroszlánkölyök http://indafoto.hu/Ancsapancsa/image/14812519-8d7a9c16

 

Az eltévedt „bárány” ismét csatlakozik az oroszlánokhoz. Nem kell semmit tennie, hogy másnak látsszon, más legyen. Mi is olyanok vagyunk, mint az a mesebeli kis oroszlán kölyök. Nem vagyunk tisztában eredeti természetünkkel...

 

Ki vagyok én? A kérdés megválaszolását segíti az önvizsgálat vagy önfeltárás gyakorlata. Én egy spirituális lény vagyok, aki emberi tapasztaláson megy keresztül. Ezt nem elég az elménkkel tudni, ezt minden sejtünkkel éreznünk kell. Mint fentebb már említettük, a jóga gyakorlása, a spirituális fejlődés során nem célravezető az önfejlesztés. Tehát a két út közül marad az önfeltárás. Az önfeltárás során két alapelvet érdemes követni az ahimszát és a szatját. Az ahimsza, a nem ártás elve ebben az esetben azt jelenti, hogy elfogadjuk bármit is tapasztalunk, mindegyik testrészünket, mindegyik tulajdonságunkat elfogadjuk ott ahol van, úgy ahogy van. S ennek az elfogadásnak egyben hitelesnek és őszintének kell lenni (szatja). Tehát a spirituális fejlődés követendő útja: a feltétel nélküli szeretet.

 

A rossz dolgok okozója, hogy nem árad elég feltétel nélküli szeretet bennünk. Az elfogadás pillanatában ez a feltétel nélküli szeretet elég teret kap és a probléma elkezd magától feloldódni. A betegségek esetén nem magát a betegséget kell elfogadni, hanem annak tüneteit. Ez nem biztos, hogy egyből gyógyít, de lehetőséget, nagyobb teret ad a személyiségünkben támadt „hasadékok” megszüntetésére, és énünk „újraegyesülésére”, integrációjára.

 

Tehát a megoldás, az életfilozófia, a kulcs: a feltétel nélküli szeretet, amit nemcsak magunkkal, hanem másokkal szemben is gyakorolnunk kellene. Ilyen egyszerű?

 

 18924653_1c999871dc443c77c30e38a05fdc8257_s.jpg

A szeretet rózsája http://indafoto.hu/mayci/image/18924653-1c999871

 

Az előadás kapcsán szeretnénk köszönetet mondani Tamás Katalinnak, aki megszervezte a jógi magyarországi látogatását és Holló D. Imolának, aki anyanyelvünkre fordította szavait.

 

T. Hargitai Judit

Címkék: előadás

 

Elhízás, cukorbetegség, allergia, érelmeszesedés, magas vérnyomás. Ugye ismerősen csengenek a mai civilizáció leggyakoribb betegségei? Aki a felsorolt tünetek valamelyikében szenved, vagy csupán szeretne egészségesen táplálkozni biztos körbenézett már az édesítőszerek piacán. A tudatos döntés meghozatalához szeretnénk segíteni. A következőkben bemutatjuk a sztívia növényt és annak jótékony hatásait, valamint alkalmazási lehetőségeit.

A jázminpakóca (Stevia rebaudiana) más nevén sztívia (stevia), édesfű vagy édes levél a őszirózsafélék családjába tartozó évelő növény, mely Dél-Amerikában őshonos és édes leveléről nevezetes fűszer- és gyógynövény. A növény a fűfélékhez hasonlóan zöld színű, levelei recézettek és elliptikus alakúak. Ősszel virágzik. A virágok apró pici fehér színűek, öt-hat szirommal. Magyarországon is termeszthető, tavasztól késő őszig szabadban, télre viszont fagymentes helyre kell vinni.

 

Sztívia ültetvény

A levelét, illetve az abból kinyerhető és az édes ízért felelős szteviozidokat sokfelé édesítőszerként használják. Míg levelei 30-szor, addig kivonatai akár 300-szor is édesebbek a répacukornál. Nagyobb mennyiségben fogyasztva kesernyés utóíz alakul ki, amely az édesgyökérre emlékezetet. A világ különböző részein ételek és italok édesítésére használják és főzésre is alkalmas, mert a hatóanyaga nem bomlik le a melegítéstől. Levelében megtalálható ásványi anyagok a cézium, a magnézium, a kálium, a foszfor, a cink, a vas, a kobalt, és a mangán. Tartalmaz P, A, E, C vitamint, béta-karotint, nikotinsavat, egyedülálló illóolajokat, aminosavakat és pektineket.

Mióta ismerjük? Európába először az 1800-as években kezdték termeszteni, szélesebb elterjedése a második világháború cukorhiányának köszönhető.

Milyen előnyökkel jár a fogyasztása? A folyadék formában (literes kiszerelés, műanyag üveg) kapható sztívia édes ízt kölcsönös az ételeknek, italoknak, a cukorral azonos édesítő hatással bír. A vércukorszintre nincs befolyása, sőt még kissé növeli is a glükóztoleranciát, ezért cukorbetegek számára is ajánlott. Fogyasztása esetén nem jelentkezik fogszuvasodás. A Cukvia néven forgalomba került színtelen fehér folyadék, ami sztevizoidot tartalmazó vizes oldat magyar mérnökök gyártási szabadalma alapján jött létre minimális tartósító szert tartalmazva.

A teljes értékű növényi részeket is tartalmazó készítmények: a szárított, morzsolt levél és a szárított, őrölt levél gyógyhatással bírnak. Egyes tüneteket, mint amilyen az elhízás, a cukorbetegség, az allergia, az érelmeszesedés, vagy a magas vérnyomás előnyösen befolyásolhatja. Meggátolja sok káros baktérium és vírus szaporodását, így hatékonyan alkalmazható megfázás, influenza és szájfertőzés esetén. Jótékony hatása révén javítja a szövetek oxigénellátását, normalizálja az anyagcserét, csökkenti a vér koleszterinszintjét, segít a vashiányos állapotokban, stresszellenes, májvédő és gyulladásgátló hatással bír, visszaállítja az érrendszer periférikus mikrokeringését, semlegesíti és eltávolítja a szervezetünkben felhalmozott méreganyagokat. Stabilizálja a vérnyomást és serkenti a vizelet-kiválasztási rendszer működését.

 

355_.jpg

Sztívia szárított, morzsolt levél

356_.jpg

Sztívia szárított, őrölt levél

A jázminpakócával kapcsolatos információk a www.steviaproduct.hu honlapról származnak. A folyadék, a por és a tea formában is létező sztevia megvásárolható az Ahimsza Jógaközpontban (www.ahimszajoga.hu).

Fontos információ! Elindult a növény magyarországi szántóföldi termesztése az erre megalakult konzorcium, a Stevia Product Europe Kft. koordinálásával (www.steviaproduct.hu). Szeretnék elhozni az európiai sztívia kvótát, mivel a magyar mezőgazdasági talaj rendkívül alkalmas a jázminpakóca termesztésére, ami víz és kézimunka igényes. A kártevőkkel szembeni jó ellenálló képessége miatt a növény nem igényel növényvédő szereket, így itthon gyakorlatilag bio minőségben termelhető! Egy hektárnyi növény egy családot képes eltartani.

Nemzetgazdasági jelentősége is kiemelkedő lehet. Ezt a jövőt is építi az, aki a jó minőségű magyar földben termett sztíviából készült termékeket vásárolja!

A Cukvia néven forgalomba került színtelen fehér folyadék, ami sztevizoidot tartalmazó vizes oldat szintén magyar mérnökök gyártsi szabadalma alapján jött létre minimális tartósító szert tartalmazva, de egyébként vizes oldat!

Kérjük, írja meg a beszerzéssel, fogyasztással kapcsolatos tapasztalatait! Szívesen fogadjuk a receptötleteket is.

 

 

Címkék: egészségmegőrzés

süti beállítások módosítása