Részlet Robin Sharma: Teljesítsd be küldetésed a szerzetessel,

aki eladta a Ferrariját című könyvéből

 

 

„- Sok évvel ezelőtt Keleten egy szerzetesközösségnek volt egy óriási arany Buddha-szobra, amit bálványoztak. Imádkoztak hozzá, meditáltak körülötte, és boldogsággal töltötte el őket, hogy jelen van az életükben. Aztán eljött az idő, amikor azt a helyet, ahol éltek, idegen csapatok támadása fenyegette. A szerzetesek féltek, hogy közösségük értékes tulajdonát el fogják veszíteni, ezért gondolkodni kezdtek, hogyan tudnák megvédeni. Az egyik szerzetes egy egyszerű, ám annál hatásosabbnak tűnő tervvel állt elő: a szerzeteseknek össze kell fogniuk, és sárrétegekkel kell bevonniuk az arany Buddha-szobrot, hogy teljesen befedjék, és elrejtsék a kíváncsi és mohó tekintetek elől. A terv működött is: a támadók nem találták meg az értékes remekművet.

- Nagyon érdekes történet.

De még nincs vége, barátom. Évekkel később egy fiatal szerzetes éppen a reggeli sétájára indult, amikor észrevett valami csillogót a hegynyi méretű földhalomban, ami mellett korábban oly sokszor elhaladt, anélkül, hogy felkeltette volna a figyelmét. Kihívta a szerzetesnővéreit és -fivéreit, és együtt elkezdték lekaparni a sárrétegeket. Ahogy egyre több földet távolítottak el abból, ami az arany Buddhát eltakarta, egyre több és több arany került napvilágra. Végül az összes sarat lekaparták róla, és az arany Buddha teljes gyönyörűségében ott állt előttük.

- Remek történet – jegyeztem meg.”

 

 

szobor.jpg

 

Mi is lehetőséget kapunk minden nap arra, hogy egy újabb „sárréteget kaparjunk le” magunkról, ami az igazi belsőnket, nagyszerűségünket, egyediségünket rejti, hogy megmutathassuk milyen értékesek is vagyunk valójában.

 

Buddha-szobor Fotó: buddhizmus.hu

Címkék: történet

Hol tartasz jógaórákat?

Veszprémben, Tótvázsonyban és Balatonfüreden.

 

JZ.jpg

Jakabfi Zoltán Fotó: ahimszajoga.hu

 

Mikor és miért kezdtél el jógázni?

13-14 éves voltam, mikor édesapám nekem adta Selva Raja Yesudian: Sport és jóga című könyvét, s azt mondta, ha sokat gyakorlok, akkor én is olyan erős és izmos leszek, mint Yesudian. A könyv 1941-es kiadású volt. Yesudian indiai származású, s Haich Erzsébetéknél élt. Erzsébet ekkor tanító és szobrász volt, magas szinten művelte a jógát. A Rákosi korszakban a jógát támadták. Erzsébet előző életeinek valamelyikében a fáraó leánya volt, s az óceánból mentették ki Yesudiant. A következő életükben újra találkoztak, ekkor fordítva történt, a férfi mentette meg a nőt. Összeházasodtak, majd Svájcba költöztek, ahol Erzsébet szabadon oktathatta a jógát.

- Ez, úgy, hangzik, mint egy mese.

- Igen, mint egy megtörtént mese.

 

Utána mi történt?

A kapott könyvből megtanultam minden gyakorlatot, majd hosszú szünet következett. 1996-ban előjöttek a betegségeim, „berozsdásodtam”, minden fájt, megteremtődött rá az idő is, s ekkor újra elkezdtem gyakorolni. Először Etka jógát gyakoroltam idősebb hölgyek társaságában. Nekik könnyen és egyszerűen mentek a feladatok, nekem viszont fájt, nehéz volt, de a gyakorlás után egyre többször éreztem jótékony hatását. Gyakoroltam hetente egyszer, kétszer, majd egyre többször. Egy Vitray műsor is népszerűsítette ez időben a televízióban a jógát, ez szemléletváltozáshoz vezetett.

Majd találkoztam Selmeci Ágival és Csongorral és Málnai Tiborral. 1999-ben kezdtem el oktatni a Vegyipari Egyetemen. Oktatói vizsgára Csongorék készítettek fel, amit Szlovákiában Timcsák Gézánál és Csendes Erzsébetnél tettünk le.

 

Folyamatosan képzed magad?

Igen, minden nap tanulok: könyvekből, oktatóktól, tanítványoktól, saját gyakorlásomból …

 

A tanítványaid mit mondanak, milyen hatással van rájuk a jóga?

Elmondják, hogy megszűnt az allergiájuk, már nem fáj az, ami korábban fájt, gyakorlás közben látnak színeket, éreznek illatokat. Türelmesebbekké válnak, odafigyelnek másokra. Vagy egyszerűen csak megkérdezik tőlük, hogy mit csinálsz magaddal, hogy ilyen jól nézel ki? Általában félünk minden változástól. Egy jógázó mindig az előnyére változik. Nyitottabb, befogadóbb, barátkozóbb lesz. Az ahimsza elvét követve a táplálkozásuk is megváltozik. Sőt mások lesznek a barátaik is. A jóga a test-lélek-szellem egységével foglalkozik. Egy-egy jógaórán a gyakorlat mellett a jóga elmélete is ismertetésre kerül. Hozzánk a fizikai szint áll a legközelebb, ezért ez könnyebben érthető. A gyakorlatok az idegrendszerre, a hormonrendszerre és az agyi működésünkre egyaránt hatnak.

 

Mit jelent számodra a jóga?

Ez egy különleges technika, mely ráneveli az embert az életre, elindítja egy belső úton. Én azt szoktam mondani, hogy szedjen be mindenki legalább napi egy jógatablettát és gyakoroljon legalább tíz percet. Figyelje meg ennek hatását, majd növelje a gyakorlásra fordított időt. Napi 40 perc gyakorlás csak a nap 4%-át teszi ki. Minél idősebb az ember, annál több időt kell gyakorlással töltenie. Fontos, hogy a gyakorlás napi szintű legyen, belső igénnyé váljon. Gondolj bele: levegőt is folyamatosan veszel! A jóga az elme gondolathullámain való uralkodás. Eckhart Tolle szerint a belső csend fogja megmenteni a világot. Amikor nem gondolkozom semmin, akkor vagyok a jelenben. Változok, befelé fordulok, figyelek magamra, változnak a fontossági sorrendek. A delphoi jósdához vezető úton is ez a felírat szerepel: „Ismerd meg önmagad.”

 

A családtagjaidat is sikerült „megfertőzni”, ők is jógáznak?

Nem, s ez sokáig foglalkoztatott. De ma már tudom, hogy minden családnak megvan a saját rezgése. Abban az esetben is, ha a gyermekeim nem követnek a jóga útján, öröklik az általam kibocsátott rezgéseket.

 

Kiből lesz jó jógaoktató?

Nem tudom, talán abból, aki elkezdi szeretni saját magát. Ez kisugárzik. És ez a legnehezebb feladat a világon ….

 

Sokat készülsz egy-egy órára?

Már nagyon régóta oktatok jógát. Nem igazán készülök, inkább ráhangolódok a csapatra. Megérezem, hogy milyen gyakorlat szolgálja a résztvevőket leginkább.

 

Kik járnak hozzád jógázni?

A húsz évestől a hetven évesig mindenki, s örömmel tölt el, hogy ma már egyre inkább férfiak is jönnek.

 

Az fontos, hogy valaki honnan jött?

Nem. A gyakorlás a lényeg, és hogy megtudjuk „ki vagyok én?”

 

Köszönöm a beszélgetést!

T. Hargitai Judit

Címkék: interjú jóga jógaoktató

Hozzávalók 4 személyre: 1 csésze fejtett tarkabab, 1 csésze árpagyöngy, 1 evőkanál tengeri só, 1 evőkanál pirospaprika, 1 kiskanál zöldbors, 2 gerezd fokhagyma, 1 kiskanál őrölt kömény, 15 dkg vöröshagyma, 3 babérlevél, 10 dkg tarhonya

Az árpát éjszakára beáztatjuk, leszűrve 7 csésze vízben az apróra vágott vöröshagymával, a babbal, babérlevéllel puhára főzzük, majd fűszerezzük. Főtt tarhonyával tálaljuk. A babhoz adhatunk kevés szódabikarbónát, hogy könnyebben puhuljon.

 

árpagyöngy.jpg

Címkék: táplálkozás recept egészségmegőrzés

Időpont és helyszín: 2013. november 13. Prága

Előadó: Dr. Esztó Klára

Az előadás címe: Krónikus lyme-betegekkel végzett tapasztalatok

 

Dr. Esztók Klára 36 éve orvos, bőr- és nemibeteg gyógyász, 30 éve gyógyít lyme-betegeket. 15 éve klinikai immunológus, 6 éve találkozott a rezonancia módszerrel, mellyel klinikai kutatásokat is végez. A Lyme-kór a borrelia nemzetségbe tartozó baktériumok által okozott megbetegedés, amelyet e kórokozóval fertőzött kullancsok (Ixodes ricinus) terjesztenek. Az előadásból megismerjük a lyme-kór gyógyítási lehetőségeit.

 

A lyme-kór egy kullancs által terjesztett betegség, amellyel Közép-Európa nagyon fertőzött. Magyarországon évente 10.000 új beteggel lehet számolni. A betegséget kullancs terjeszti, a kullancsot viszont rengeteg kisállat (a süntől a kígyóig) hordozza. A betegeknek csupán 60%-a veszi észre, hogy kullancs van benne és közülük is csak 40%-nál alakul ki a piros bőrtünet. A betegség kifejlődése és kezelése egyaránt vitákat generál. Egyik iskola szerint a szervezetben élő baktériumok maradnak az antibiotikus kezelés után, míg a másik irányzat szerint a kezelés után csak poszt lyme tünetek maradnak a betegekben.

 

Zapper készülék/technológia

A Zapper készülékek generátorok, amelyek a vírusok frekvenciáitól egészen a gombák frekvencia tartományáig terjedő elektromágneses hullámokat generálnak. Ezek a hullámok négyszög vagy szinusz hullámok. Egy kórokozó frekvencia tartománya karakteres, az adott kórokozóra jellemző. Egy kórokozónak viszont több területen is lehet frekvencia tartománya. A méréssel megtalálhatók a kórokozók. Mindegyik fertőzés megtalálható, sőt kiirtható/elpusztítható. A mérési módszerrel az is bizonyítható, hogy eltűnt a kórokozó. Egy, a klasszikus orvosi tevékenységet helyettesítő módszer. A módszer határa, hogy diagnózis felállítására nem képes. Terheseknél és pészmékerrel rendelkezőknél nem alkalmazható. Több kórokozó esetén fontos a terápiás sorrend felállítása. Ez utóbbi Vértesi Csaba könyvéből megtanulható.

 

A kullancs

A kullancs minden formája (lárva, nimfa, felnőtt) terjeszti a lyme betegséget. A kullancs nagyon kicsi, alig észrevehető. A vért szívja és nem harap. A vérszívás módja sajátos, elérzésteleníti a bőrünket, ezért sem érezzük. A kullancs gyomorbéltartalmában vannak a korozók. A vér szívása következtében vákuumot teremt, ebbe öklendezi a gyomorbéltartalmát, aminek következtében már az első pillanattól megfertőződött a beteg. A kullancs által terjesztett kórokozók sokfélék lehetnek, így többfajta betegséget kaphat egyszerre a beteg, a tünetek összekeveredhetnek.

 

A lyme baktérium

A lyme baktérium (a Borrelia) egy „kígyószerű lény”. Európában ennek a baktérium családnak 4 fajta lyme-kórt terjesztő altörzse van. A 4 altörzs mellett 20 szerotípusa is létezik. A rezonancia módszer a kórokozókat azonosítani tudja. Az emberi szervezetben is többféle formában lehet jelen. Lassan és ritkán szaporodik. Szaporodási formája a kettéosztódás. Oxigénszegény és alacsonyabb hőmérsékleten (maximum 340C) érzi jól magát. A tragédia az, hogy a borrélia a plazmidjaiból is vissza tudja építeni magát felnőtt formává.

 

Hogyan betegít meg?

A kötőszövetet tönkreteszi, úgy hogy hozzákötődik a kötőszöveti rosthoz, hegesedést okoz. Sajátjaként kezeli a szervezet enzimjét. Be tud jutni az immunsejtekbe. Mindezt lassan teszi.

Egy erős immunrendszer elpusztíthatja a kullancs által terjesztett kórokozókat. Gyengébb immunrendszer esetében vagy van lyme folt, vagy nincs lyme folt. A lyme folt megjelenésekor a kórokozók már elszaporodtak a szervezetben. Ebben a korai stádiumban már az egész szervezet beteg. A tünetek nem specifikusak: fejfájás, izomfájdalom, rosszkedv, arcidegbénulás, influenzaszerű tünetek. Erős immunrendszernél eltűnnek, majd újra jelentkeznek ezek a tünetek. Általánosan jellemző a fáradékonyság és az időnkénti szédülés. A beteg előbb-utóbb immungyengévé válik, sorra jönnek a további tünetek. Ez már krónikus borrelózis. A klinikai képet a borrelia és az immunrendszer egymás közti „küzdelme”határozza meg. A tünetek a következők lehetnek: fejfájás, fáradékonyság, alvászavar, fülzúgás, elhomályosult látás, időnkénti félrenyelés, szívritmuszavar, idegfájdalom, bőrégés, ízületi fájdalom, ínhüvelygyulladás, lábszárcsont fájdalom, erős hasi fájdalom, vizelet visszatartási problémák, pánikérzés, memóriazavar, dekoncentráltság. Kis eltéréssel ezek a tünetek együtt jelentkeznek. A betegség nem karakterisztikus, nehéz a diagnosztika, a klinikai- és a labordiagnosztika egyaránt.

 

Miben áll a terápia?

A terápiánál cél az optimális körülmények megteremtése. Életmód változtatás: rendszeres testedzés, szaunázás, az étkezés esetén a detoxikáció megoldása fontos. Az antibiotikumos kezelés mellett probiotikumok fogyasztása elengedhetetlen, amit szükség szerint D-vitamin pótlásával egészítenek ki. A pácienseknek felkínálják a rádiófrekvenciás kezelést. Az antibiotikumos kezelés hosszú, s allergiás reakciókra is lehet számítani. Mindkét kezelésnél előfordulhat átmeneti állapotromlás. A két kezelés kombinálható, így gyorsabban érhető el a teljes gyógyulás. A sejtfal nélküli formákat kezelik ilyenkor rádiófrekvenciával.

Címkék: előadás frekvenciaterápia

Az elveszett tű

 2014.04.05. 08:57

Indiában, egy faluban a földművesek estefelé épp hazafelé tartottak a fárasztó munkából, mikor észrevették, hogy az egyik utcai lámpa fénye alatt egy öreg nénike hajlong, és valamit nagyon keres a földön. Megszólították:

- Segíthetünk valamiben? Mit vesztettél el?

A nénike örült és kérte őket:

- Gyertek, segítsetek, ti még fiatalok vagytok, jó a szemetek.

Mindenki odament és mivel semmit sem láttak a földön, megkérdezték:

- Pontosan mit vesztettél el nénike?

- A varrótűmet – volt a válasz.

Még tüzetesebben kerestek, kutattak, de nem találták meg a tűt. Egyikük újra megszólalt:

- Kérlek, pontosan mutasd meg, hogy hol ejtetted el a tűt?

A nénike a háta mögé mutatott:

- Bent a szobában, ahol varrtam.

Mindenki elcsodálkozott.

- Akkor miért nem odabent keresed?

- A szobában besötétedett, nem látok semmit, itt viszont fény van!

Az emberek elnézően mosolyogtak, és maguk közt megjegyezték: Ott kell keresnünk a dolgokat, ahol azokat elveszítettük!”

 

Mi is ugyanezt tesszük nap, mint nap? Minden figyelmünk kifelé irányul? Az emelkedett lelki állapotokat, az örömöt, a harmóniát, a boldogságot kint, a mulandó és változó világban keressük? Pedig ez nem ott van, hanem bennünk. Fordítsuk meg figyelmünk irányát! Térjünk vissza belső világunkba!

Címkék: történet

Mi magunk vagyunk felelősek a saját sorsunkért.

Mit tehetünk annak érdekében, hogy boldogabbak, sikeresebbek, szerethetőbbek legyünk?

A következőkben néhány egyszerű gyakorlattal szeretnénk némi segítséget adni mindehhez.

 

Különböző napi feladatainkat az alábbi időbeosztáshoz érdemes igazítani

Reggel 6-10

Friss energiát követelő szellemi munka. Tervek kritizálása, logikai számítások. Ezek az órák szellemünkre hatnak.

Délelőtt 10-12

Mozgékonyságot követelő munka, akaratteljesítmények. Egyesült testi, szellemi akció. Ezek az órák az izomzatra hatnak.

Délután 4-6

Érzelmi pontokat figyelembe vevő elfoglaltságok, lelki problémák, elmélyedés, ezek az órák az érzelemvilágra hatnak.

Este 7-10

Túlsúlyba kerül az érzelmi élet. Érzéki élmények. Családiasság. Szeretet és szerelem, szórakozás. Ezek az órák érzékeinkre hatnak.

Tudatalatti programozás

A tudatalatti programozására az alábbi gyakorlatot ajánljuk. Lefekvés előtt helyezzünk éjjeliszekrényünkre egy ketyegő órát. Majd nyújtózzunk végig az ágyon. Lazuljunk el, állítsunk le minden izomtevékenységet. Adjuk át magunkat a teljes nyugalomnak. Igyekezzünk elménkből kiküszöbölni minden zavaró, hétköznapi gondolatot. Néhány perc szünet után mond el a következő mondatot: „Napról napra erősebb és egészségesebb vagyok." Ismételd a mondatot kis szünetekkel 30 – 40-szer. Néhány perc gyakorlás kissé el fog álmosítani. Ezután fordulj figyelmeddel az óra ketyegés felé. Hang nélkül, pusztán gondolatban mond el a percmutató ketyegésének ritmusára: "Napról napra egyre jobban erősödik akaratom."

A tapasztalat azt mutatja, hogy nincsen olyan tulajdonság, amit rövid gyakorlás után ne lehetne óriási intenzitású hajtóerővé változtatni ilyen módon. A legutolsó gondolat, amelyet elalvás előtt tudatalattinknak átadunk, nem szünteti be tevékenységét, tovább dolgozik és vitális erőket csoportosít maga körül. Pár heti gyakorlás átalakítja a jellemet. Rejtett kvalitások ébrednek fel bennünk. Bátrak, önállóbbak, vállalkozó szelleműbbek leszünk. Megszűnnek a félszegségeink, kitartásunk erősödik.

Pályaválasztás

Sikert csak olyan pályán érhetünk el, amely teljesen megfelel tehetségünknek, temperamentumunknak, hajlamainknak, érdeklődésünknek. Érzés- és gondolatvilágunk egészének részt kell vennie munkánkban, ha azt szeretnénk, hogy az eredményes legyen.

A félelem legyőzése, de hogyan?

Félelmünk tárgyát analizálnunk kell. Mi lesz, ha tényleg bekövetkezik? Mi lesz ha nem következik be? Amennyiben bekövetkezik, összedől a világ? Mit tennénk, ha bekövetkezne a legrosszabb? Éljük ki magunkból az összes lehetőséget. Ne hagyjunk homályban egyetlen eshetőséget sem. Vizsgáljuk meg valószínű-e a dolog bekövetkezése? 100 eset közül 99-ben nem az. Soroljuk fel mindazon érveket amelyek ellene szólnak. Ha ilyen eljárásnak vetjük alá a félelem tárgyát, megöljük azt az érzést, mely a főerejét képezi. Minél több fényt vetünk a rettegett dologra, annál erőtlenebbé válik. Azt a bizonyos homályos érzést, amelyet balsejtelemnek neveznek nem szabad egy percig sem tűrnünk. Ne kerüljük a kellemetlen szituációkat. Vegyük ki részünket az apró kellemetlenségből!

Példaképek

Igyekezzünk olyan emberek körében lenni, akiktől tanulhatunk, akikre fel tudunk nézni. Legyenek példaképeink! - Jógik, szentek.

A rosszkedv megszüntetése

Menj hosszabb sétára, szaladj, végezz ászanákat, hallgass vidám zenét, gondolj olyan dolgokra, melyek pozitív érzésekkel töltenek el. A szellemi depresszió legjobb ellenszere a fizikai munka.

Az önbizalom fejlesztésének eszközei

Az önbizalom fejlesztése kicsi dolgokkal kezdődik. Először jelentéktelen dolgok programszerű lebonyolítására fektessük a hangsúlyt. Végezzük el saját magunk számára kiszabott munkánkat pontosan és kifogástalanul. Törekedjünk arra, hogy kis dolgokban sikereink legyenek. Hivatali ügyek elintézése, ránk bízott feladatok lehetőség szerint körültekintő lebonyolítása, szívességek, amelyeket mások érdekében teszünk, nyelvleckék, tanulni valók pontos elsajátítása, játék, munka társalgás minden alkalmas arra, hogy önbizalmunkat csiszoljuk rajta. Lényeges, hogy amit elkezdtünk, azt semmilyen körülmények között ne hagyjuk abba. Ha valami eszünkbe jut, amit meg kellene tennünk, lehetőleg azonnal lássunk hozzá, teremtsük meg számára az időt és a helyet.

Foglaljuk tömör és világos mondatokba kívánságainkat. Naponta négyszer álljunk tükör elé, és nézzünk szembe magunkkal. Mondjuk el nagyon lassan, intenzív figyelemmel amit kívánunk. Meg leszünk lepve, hogy rövid idő, csupán néhány hónap alatt mekkora változást tapasztalunk saját magunkon.

Hogyan viselkedjünk társaságban?

Amit az emberek legkevésbé felejtenek el az a gúny! Légy mindenkivel megértő. Társaságban kerüljük a rosszindulatú pletykák továbbadását. Ne beszéljünk olyasmiről, ami bárkire nézve kínos lehet. Csak kellemes dolgokat mondjunk. Mindenkivel rendkívül előzékeny hangon beszéljünk. Ha valaki jövendőbeli terveit tárja fel előttünk, ne vegyük el a kedvét. Amibe valaki egész lelkét beleönti, azt ne ócsároljuk. Ilyet még akkor se tegyünk, ha világosan látjuk, hogy rossz az, amit csinál.

Rossz hírek átadására ne vállalkozzunk. Ne is kritizáljunk, csak ha nagyon muszáj, de soha ne a személyről beszélj, hanem a tettéről. Ezt emeld is ki. Panaszkodás helyett beszéljünk a javuló kilátásokról. Nem fontos, hogy a mai ismereteink szerint igaznak érezzük az elhangzottakat. Fontos, hogy ne zárjuk ki a reményt!

 

Címkék: tanácsok

süti beállítások módosítása