India Központi Kormányának Egészségügyi Minisztériuma és Maharastra Állam Kormányának Egészségügy Minisztériumának támogatásával a Lonavlai Kaivalya Dham Intézet S.A.D.T. Gupta Jóga kórházának és Tudományos Jóga Kutató részlegének bevonásával 114 asztmás beteggel végeztek, egy évig tartó kísérletet, amelynek során átfogóan tanították és gyakoroltatták a jóga technikáit a résztvevőknek.

Ez a vizsgálat is jól mutatja a jóga széleskörű és nagyon átfogó mentális és élettani pozitív változásokat keltő hatását. A több csoportban lefolytatott kísérlet, amelyben az életviteli és táplálkozási kérdésekre is kitértek a terapeuták, a következő eredményt hozta.

A csoport 87 fő, 76 %: A pácienseknek nem volt asztma rohama az aktív jógaterápiás kezelés közben, és mind a laboratóriumi, mind a klinikai vizsgálatok átfogó javulást mutattak!

B csoport 23 fő, 20 %: A pácienseknek nem volt asztma rohama az aktív jógaterápiás kezelés közben, azonban a laboratóriumi és a klinikai vizsgálatok nem tudtak számottevő javulást kimutatni.

C csoport 4 fő, 4 %: A pácienseknek néhány enyhe asztma rohama volt az aktív jógaterápiás kezelés közben, és mind a laboratóriumi, mind a klinikai vizsgálatok néhány értékben jelentős javulást mutattak!

D csoport 0 fő, 0 %: A pácienseknek nem javultak az asztma rohamok sem gyakoriságban, sem súlyosságban és a klinikai és laboratóriumi vizsgálatok sem mutattak javulást.

Mint a fenti grafikonból látható valamennyi résztvevő jelentős javulást tapasztalt állapotában, pedig többen az asztma mellett különböző más súlyos betegségekkel is küzdöttek, mint pl.: krónikus megfázás, immunrendszeri túlműködés, orr- és arcüreg gyulladás, bronchitisz, tüdőtágulás, nehézlégzés, székrekedés, elsavasodás, ekcéma, stb.

Kiemelendő az a tény is, hogy a résztvevők többsége már sokféle gyógymódot kipróbált állapotának javítására, melyek között az allopatikus orvoslás, az ayurvéda, a homeopátia stb is szerepelt. Ezen gyógymódok eredménytelensége után fogtak bele a jógaterápiába. A fenti tények ismeretében a jógaterápiás eredmények még jelentősebbnek tűnnek!

A kísérlet végén az A és a C csoport tagjainál tudtak - mérési eredményekkel- a klinikai és a laborvizsgálatok során komoly változ

Címkék: kutatás jóga asztma

A relaxáció fontossága

 2014.05.14. 13:05

relaxacio.jpgKavicsok és kövek Fotó:jogapszichológia.hu

Agyunk agyhullám tevékenysége mindenkinél egyedi. Eltérő ritmusa és mintája van, amelyet az évek során kialakított szokásaink határoznak meg.

Az alfa agyhullám a relaxáció, az ébrenléti ellazultság állapota. Ellazult vagy lelassult az agytevékenység.

Hans Berger korai (1908-as), de máig érvényes felfedezései szerint a szorongó, nyugtalan, stresszben élő emberek sokkal kevesebb alfa hullámot (7-8 Hz-től 12-14 Hz-ig) produkálnak, mint egy mentálisan egészséges ember. Kézenfekvő volt a következtetése, amennyiben vissza tudja állítani a megnövekedett alfa hullám aktivitást, akkor a szorongás, nyugtalanság, a stressz el fog múlni.

Az azóta eltelt több mint 100 év, és a tapasztalat igazolta következtetése helyességét!

Relaxáció során megszűnik a félelem. Felszabadító békét és jólétet érez az ember. Ennek következtében a stressz kezelésére is kiváló. Csökkenti továbbá a szorongással, depresszióval járó tüneteket, nem egy esetben meg is szünteti azokat.

Eredményesen kezelik alfával a szenvedély betegeket is, úgy az alkohol függőket, mint a kábítószer élvezőket, valamint a nem megfelelő emberi kapcsolatokban élő, érzelmileg függésben lévőket.

Az agy sokkal jobban működik, ha vérellátása és ezen keresztül a tápanyagokkal való ellátottsága biztosított. A megnövekedett alfa tevékenység megnövekedett vérmennyiséget eredményez az agyban, ezen keresztül növekszik az oxigénkoncentráció, s ez egy teljesebb agyműködéshez vezet.

Az alfa dominanciához közeli állapotban megnő a növekedési hormon, és a szerotonin, a dopamin valamint a béta endorfin termelése az agyban. Így lehetőséget kapunk arra, hogy testünk és szervezetünk regenerálja magát, kijavítsa a hibákat, jól érezzük magunkat a bőrünkben és fel tudjuk dolgozni az életünkben felmerülő új eseményeket, valamint a tanulnivalókat.

Alfa állapot kell ahhoz is, hogy a memóriánk teljes használatával tudjunk döntéseket hozni. Vagyis döntéseink magunk számára a lehető legjobbak legyenek. Ez állítja elő azt az élményt, hogy mindennapjainkat egy folyamatos előrehaladásnak, fejlődésnek, épülésnek éljük meg. Érzelmileg is harmonikusnak, kiegyensúlyozottnak, örömtelinek érezhessük magunkat!

 

Címkék: jóga egészségmegőrzés relaxáció

Mit jelent az elsavasodás?

A lúgos illetve savas állapotot a mért pH érték 0-14-es skáláján jelzik. A semleges a 7-es! A vér pH értéke szigorúan 7,35 - 7,38 között mozog! Tehát az emberi szervezet alapvetően enyhén lúgos beállítottságú!

 

Melyek az elsavasodás okai?

Fokozódó savbevitel

Manapság egyértelműen több savképző élelmiszert fogyasztunk, mint régen. A gyorséttermekben kínált ételek (sok energiával, kevés ásványi anyaggal) és a késői vacsora, a mindennapi stressz, a rossz légzés és a kevés mozgás szintén növeli a szervezet savasságát.

 

Csökkent bázisbevitel

Egyre kisebb arányban szerepelnek a táplálékban a semleges vagy bázikus élelmiszerek, illetve a savas esők hatására a talaj és az ott termelt zöldségek és gyümölcsök ásványianyag-tartalma is csökken.

 

Csökkent savkiválasztás

Régebben a testi munka során a verejtékkel és a légzéssel jelentős mennyiségű sav került ki a szervezetből, ennek mértéke a modern civilizációk életmódjából fakadóan csökkent, lényegében a savbevitel és -kiválasztás közötti egyensúly eltolódása figyelhető meg.

 

Környezeti hatások

A levegő szennyezettsége, az ivóvíz nem megfelelő minősége, az étkezési alapanyagok csökkenő értéke, a külső stresszforrások.

 

Étkezési szokásaink

Olyan ételeket eszünk együtt, amik vagy nem illenek össze, vagy nem eszünk olyan ételeket együtt, amit együtt kellene fogyasztani, vagy - legrosszabb esetben - olyan ételeket eszünk, amiket egyáltalán nem kellene megennünk.

 

Rossz időzítés

Nem akkor étkezünk, pihenünk, dolgozunk, játszunk, tanulunk, szeretünk, amikor kellene – gyakran idő stresszben éljük az életünket.

 

Negatív gondolatok, érzelmek

A koncentráltság, az önfegyelem, az önismeret és az önirányítás – az önrendelkezés hiánya.

 

Mivel a kötőszövet felvételi és pufferpotenciálja nagyon nagy, a legtöbb krónikus megbetegedés hátterében a kötőszöveti funkciók megváltozása áll, hétköznapi szóhasználattal élve „salakfelhalmozódás” lép fel. A szervi sejtek megfelelő működéséhez óhatatlanul szükség van a rendszeres „megtisztulásra”, amely a felhalmozódott salakanyagok leadását jelenti a kötőszövet irányába.

 

Mit tehetünk a savasodási folyamat visszafordítása érdekében?

A megoldás a savtalanítás, a savak és a mérgek kivezetése a szervezetből.

 

Melyek a savtalanítás gyakorlati lépései?

  • Víztelített állapot létrehozása,

  • Közömbösítő zöldséglé (esetleg bázikus keverék) fogyasztása,

  • Salakoldó tea fogyasztása,

  • Béltisztító/hashajtó éjszakai alkalmazása,

  • Az étkezési szokások lassú megváltoztatása,

  • Az életviteli szokások lassú megváltoztatása,

  • Lassan kivonni magunkat a környezeti hatások alól

  • Bázikus készítmények szedése

  • Komplementer terápiák – helyettesítés, béltisztítás, reguláció,

  • Gyógyfürdő és bázikus, azaz szódabikarbónás fürdő a bőrön keresztül történő salaktalanításra,

  • Jóga gyakorlással,

  • Ászanák az anyagcsere fokozására,

  • Légzőgyakorlatok a légző rendszeren keresztül történő salaktalanításra,

  • Lazítás, meditáció, a belső egyensúly létrehozására.

 

Nagy József minősített vezető jógatanár

Címkék: egészségmegőrzés

Gondolatok Gadna kapcsán

 2014.05.06. 11:04

Gadna - tavaszi napfény és éledező természet.

Gadna - gyermek szemek, felnőtt arcok reményvesztettek, már fiatalon is megfáradtak.

Gadna - sorsok aminek keménységét érzékeljük, de nem értjük.

Gadna - élethelyzetek, történetek melyeket érzékelünk, de képtelenek vagyunk teljes valójában megérteni és érzelmileg feldolgozni.

Gadna - életünk egy pillanata, tehetetlenségünk könnyei és persze kérdéseink. Ezer és ezer. Mert a szituáció annyira fájdalmas, hogy nem lehet csak úgy beülni az autóinkba és csak úgy magunk mögött hagyni a helyet.

Mert Gadna egy picinyke, 280 lélekszámú borsodi falucska a bükki lankák között. Roma falu, még a polgármester is roma. És a 29 óvodás gyermek is mind roma. Ők cigányoknak hívják magukat, és nem sértődnek meg rajta, ha más is így emlegeti őket. Ez itt nem kérdés.

A kérdés az, hogy miből adjanak enni a gyerekeiknek. Mert a polgármester elmondása szerint a falu ebben az évben még a közmunka programból is kiesett, mivel 300 fő alatti a település. A falu Önkormányzatának nincs saját földterülete, amit művelésbe lehetne fogni, mert a TSZ megszűnésével minden földterület magánkézbe került. Szikszó, Miskolc, mint munkalehetőség fényévekre van és nem csak kilométerben. A származás és a szakképzettség hiánya halmozott hátrány ezen a vidéken. Iskola nincs a faluban. Az óvoda épületét inkább a szeretet tartja össze, mint a malter. Az óvónő és a dajka hihetetlen munkabírása, kitartása és mélységes elkötelezettsége, hogy a semmiből megpróbáljanak valamit varázsolni annak a 29 kisgyereknek. Örömöt varázsolni a maszatos arcocskákra néha napján, őszinte kisgyermeki mosolyokat, csillogó gyerekszemeket láttatni. Emberfeletti és heroikus küzdelem, amit tesznek.

 

 

gadna.jpgÓvodások Gadnán Fotó: ahimszajoga.hu

Ott vagyunk mi is néhányan ezen a tavaszi napon a gadnai óvodában, mi, akik elszállítottuk a segítőkész emberek adományait Veszprémből az Ahimsza Jógaközpont vezetői Ági és Csongor kezdeményezésére. Ott vagyunk a roma kisgyerekek között, akik magukhoz ölelik a kis plüss állatokat, gyorsan elmajszolják a kapott édességeket. Látjuk az ovijukat, azokat a hihetetlen szerény körülményeket, olyan óvodát ahova egyetlen veszprémi szülő nem adná a gyermekét. Látjuk a hároméves kisgyereket, aki egy megtermett felnőtt adagját falja fel ebédre, mert az a biztos, amit ott megeszik. Szívszorító érezni, hogy ez a gyerek bizony ma éhezik a 21. századi Magyarországon. És ott van egy szép arcú kislány testvérpár, süketek. Süketek, egyikük már menthetetlenül, mert a faluba most került csak védőnő, és középfülgyulladásuk nem volt kezelve. És van néhány gyermek, akik nem ismerték a kanalat, mert az anyuka elmondta az óvónő kérdésére, hogy bizony otthon nincs annyi tányér és kanál, ahányan vannak. És az anyukák, akik már az ötödik gyerekükkel várandósak, még csak huszonévesek, a nagymamák negyven körüliek. Nincsenek meg az alapvető ismereteik a gyerekneveléshez, főzéshez, tisztálkodáshoz. Nagyon nagy a baj, és ezt nem lehet nem észrevenni, nem lehet üres frázisok puffogtatása mellett a szőnyeg alá söpörni. Ide programok kellenek. Munkaprogramok, oktatási-, közösség-, fejlesztő programok. Lelkes aktivisták mellett professzionális segítők, és persze anyagiak nélkül semmi nem megy. De adományokkal csak tüzet oltunk. Halat adunk. Néha. Azon kéne gondolkodnunk, hogy tanítsuk meg ezeket az embereket halászni, úgy hogy ők is méltósággal élhessenek. Kell a részünkről az értelmes összefogás, civil és állami egyaránt. Kell, hogy tovább gondolkodjunk azon, mit tudunk egyénileg és közösen tenni azért, hogy egyenlő esélyt kapjon a gadnai óvodás is. Mert jelen pillanatban annyi az esélyük, mint a sasnak akinek követ kötöttek a lábára és azt várják tőle hogy magasra repüljön.

 

Keszthelyi Krisztina

Címkék: gondolatébresztés

süti beállítások módosítása