„ A jógi legyen mértékletes az evésben,
enélkül bármilyen bölcs is ő,
nem érhet el sikert.”
(Siva Szamhita)
Zöldségek www.india.network.hu
- Térjünk vissza a természetes, eredeti állapotú élelmiszerek vásárlásához és ezekből készítsük el mindennapi ételeinket. Kedvenc bevásárlóhelyünk a (bio)piac legyen!
- Ételeink beszerzésénél és elkészítésénél sose szegjük meg az ahimsza elvét.
- Táplálékainkat mindig hálával, pozitív gondolatokban elmélyedve fogyasszuk.
- Mindennapi táplálékunk összeállításában kövessük az évszakok változását, és válasszuk ki azt, amit a természet kínál nekünk.
- Mindig gondoskodjunk jó minőségű fehérjék szervezetünkbe való beviteléről, mint pl. diófélék, hüvelyesek, teljes értékű gabonafélék és sajtok.
- Fogyasszunk nyers zöldségsalátát minden nap, egy részét vágjuk össze, másik részét hagyjuk egészben, mely így szerkezeti változatosságot nyújt fogyasztójának.
- Minél több zöld leveles zöldséget és gabonafélét (köles, búza, hajdina, árpa, rizs, zab stb.) tartalmazzon ételünk, valamint részesítsük előnyben a mi éghajlatunkon természetesen előforduló élelmiszereket.
- A párolás, vagy a kevergetve sütés a legjobb módszer arra, hogy megőrizzük a gyümölcsök, zöldségek belső értékeit.
- Megfelelő időben a megfelelő mennyiségű és minőségű ételt fogyasszuk.
- Figyeljük testünk érzeteire, gondoljuk végig, hogy a bevitt táplálék milyen módon hat egészségünkre, érzelmi és gondolatvilágunkra.
- Minden nap fogyasszunk friss gyümölcsöt.
- Lehetőleg otthon süssük, főzzük, készítsük el ételeinket és alaposan rágjunk meg minden falatot. Figyeljünk az ételek és nyersanyagok helyes társítására.
- Kerüljük az olyan „természetes állapotától megfosztott” élelmiszereket, mint a fehér liszt, fehér kenyér, sütemények, finomított gabonák, a konzervált gyümölcsök, zöldségek, üdítőitalok és a telített zsírok, mint például a margarinok.
- Az elfogyasztott ételünk friss és egészséges legyen! Avas diófélék, túlérett, rothadt gyümölcs, régi, összeesett zöldség sokat veszít eredeti tápértékéből.
- Csak annyit főzzünk, amennyit meg tudunk enni, többet ne, mert az újramelegítés, tárolás sokat elvesz a tápértékből.
- Legyünk találékonyak, kísérletezők, tegyük változatossá táplálkozásunkat új anyagok kipróbálásával.
- Az élvezeti szerek (alkohol, dohány, fekete kávé, fekete tea stb.) fogyasztásának szokásáról életünk érzelmi, lelki, szellemi szintjeinek tudatosításával és rendezésével szokhatunk le eredményesen és tartósan.
- Váljon második természetünkké a heti egynapos teljes, vagy részleges böjt.
(Forrás: Timcsák-Kővári-Gintner-Oláh: Jógakonyha
Sajtok www.mindmegette.hu