A zöld turmixok nagyon táplálóak. A hozzávalók következő arányára érdemes tekintettel lenni : kb. 40%-ban (bio ) zöld levél és 60%-ban érett, (bio ) gyümölcs.
Könnyű megemészteni őket. A turmixolás a zöld levelekben és gyümölcsökben lévő sejtek nagy részét feltöri, ezáltal az értékes tápanyagok kiszabadulhatnak a sejtekből és könnyedén felszívódhatnak szervezetünkben. A felszívódás szó szerint már a szájban megkezdődik .
A zöld turmixok - szemben a gyümölcscentrifugával készített levekkel - teljes táplálékok, mert van bennük élelmi rost is. A rostok segítik a kiválasztást.
A legízletesebb ételek. A 60:40%-os gyümölcs-zöld levél arány miatt a gyümölcs édes íze dominál, ugyanakkor a zöld levelek pikáns ízt kölcsönöznek neki. Aki megkóstolja a turmixokat, meglepődve fogja tapasztalni, hogyan lehet ilyen finom íze valaminek, ami ennyire zöld színű.
A klorofill molekula nagyon hasonlít az emberi vér molekulájához. Dr. Ann Wigmore szerint a klorofill fogyasztása olyan, mintha egészséges vért öntenének belénk. Nagyon kevés ember fogyaszt megfelelő mennyiségű zöld levelet, beleértve az élő ételeket fogyasztókat is. Napi fél-egy liter zöld turmix elfogyasztása nem csupán elegendő tápanyaghoz juttatja szervezetünket, hanem a hasznos tápanyagok felszívódását is biztosítja.
Elkészítésük könnyű, hiszen a turmixgép könnyen tisztítható. Ezzel szemben a centrifugálás időigényes, sok tisztogatással jár és költséges. Sokan éppen a fenti okokra hivatkozva kerülik a levek centrifugálását. A turmixok készítése a mosogatással együtt kevesebb, mint 5 percet vesz igénybe.
Ezeket a zöld „italokat” a gyerekek is szeretik, mégpedig minden korosztály, beleértve a 6 hónapnál idősebb babákat is. Természetesen óvatosnak kell lennünk a gyerekekkel, és csak lassan szabad növelnünk a mennyiséget, hogy elkerüljük az allergiás reakciókat.
Amikor zöld turmixok formájában juttatjuk a szervezetünkbe a zöldeket, nagymértékben csökkentjük az olajok és a só bevitelét.
Zöld turmix Fotó: lelekeszencia.hu
Zöld turmix recept:
-
1 marék friss spenót,
-
1 db alma,
-
1 cikk citrom héjastól (lehetőleg bio legyen),
-
1 cm friss gyömbér,
-
2 pohár tiszta víz.
A hozzávalókat összeturmixoljuk. Poharakba töltjük, és már ihatjuk is.
Kedvencek még a banános-spenótos, nyáron a barackos-mángoldos zöld turmix. A kísérletezők tyúkhúrt, pitypangot, csalánt is tehetnek bele.
Egészségetekre!