Pránajáma a szív az emberi testhez.”

(B.K.Iyengar) 

 

 

Annyit tudok rólad, hogy a Magyar Jóga Társaság akkreditált jógaoktató képzésének (Magyar Jóga Akadémia) két évfolyamát végezted el, csoportjaid vannak Veszprémben, az Ahimsza Jógaközpontban és Balatonalmádiban. Egy majdnem kamasz fiú édesanyja vagy, s főállásban kereskedelemmel foglalkozol.

 

dorijo.jpg

 Varga Dóri

 

Hogy kerültél Erdélybe, egy pránajáma táborba, amit dr. Timcsák M. Géza vezetett?

A fentieket azzal egészíteném ki, hogy célom, hogy segítsek az embereknek, szeretném megmutatni nekik, hogy hogyan gyógyulhatnak meg különböző testi problémájukból. Lelki síkon viszont arra a keresem a választ, hogy mi a fontos, az értékes az életben.

Szóval a tábor … Három dolog együttese vezetett el ide. Az Akadémia 1. és 2. évfolyamán is volt kötelező pránajáma gyakorlás. Ez a gyakorlás sok változást hozott az életemben. A prána energiát, ÉLETERŐt jelent, míg a pránajáma alatt a légzés szabályozását értjük. A helyes légzés megnöveli az energiánkat, egészséget, hosszabb ifjúságot, minőségibb és teljesebb életet jelent. Gondolj csak bele, hogy szilárd étel nélkül hetekig elélhetünk, folyadék nélkül már csak napokig, de légzés nélkül csak pár percig bírjuk. A LÉLEKzés, az elsődleges táplálékunk.

A második érv az a volt, hogy dr Timcsák M. Gézáról nagyon sokat beszéltek az Akadémia oktatói, s ekkor mindig „felsőfokban” emlegették, mint egy élő legendát állították példaképül elénk. Nagyon kíváncsi voltam rá, szerettem volna személyesen megismerni.

S harmadrészt még sohasem jártam Erdélyben, pedig a férjem gyökerei innen származnak, tehát a vidékre, a tájra, az ott élő emberekre is nyitott voltam.

 

Mit tudtál előzetesen a tábor vezetőjéről?

Dr. Timcsák M. Géza a Kassai Műszaki Egyetemen tanít műszaki tárgyakat és emberi kommunikációt immár 25 éve. Az 1950-es évektől gyakorol és 35 éve oktat jógát. Jógatanár, okleveles holotrop légzés facilitátor, kiterjedt tapasztalattal rendelkezik különböző személyiségű és kultúrájú emberek oktatásában. (Az előadásai alatt is sorra váltakoztak a magyar, a szlovák és az angol nyelvű bemutatók, előadási vázlatok.) A jóga és a belső út iráni érdeklődése többször elvezette Indiába, a jóga hagyományainak forrásához. Európai, indiai és tajwani mesterektől tanulta a jóga és a meditáció különböző aspektusait. A Szlovák Jógaszövetség és a Kassai Jógatársaság elnöke.

 

Beigazolódtak a személyével kapcsolatos várokozásaid?

Igen. Száz százalékosan. A külső benyomás alapján magas és jóképű, a belsőjét illetően pedig a nyugalom és a békesség megtestesítője. Mindenki felé nyitott és végtelenül türelmes volt, mindazt, amit tanít úgy is éli meg, úgy is él. HITELES. Képes volt kizárni a külső körülményeket, nem az érzékszervei irányították. Például a reggeli fagypont körüli hidegben is pólóban és vékony nadrágban gyakorolt, miközben mi az összes ruhánkat felhúztuk, hogy ne fázzunk. Na, jó kicsit túloztam, azért egy sapkát ő is feltett a fejére...Minderről eszembe jut az egyik kedvenc indián mondásom:

 

Ne ítélkezz addig, amíg egy holdat nem jársz a másik mokaszínjában.”

 

Mikor és hányan voltatok?

2013. szeptember 19-től 22-ig, csütörtöktől vasárnapig tartott az „elvonulás”. 17-en voltunk összesen, de ebben volt egy szakácsfiú (aki szintén gyakorolja a jógát, az Akadémia hallgatója) és volt egy kirándulni vágyó családtag is. Képzeld a szakács makrobiotikus ételeket készített, s a tábor annyira tudatosan volt felépítve, hogy még az ételek is a gyakorláshoz voltak igazítva.

 

Erdélyben, de pontosan hova? Miért pont oda mentetek?

Fehérvölgy (románul: Albac) községben, Fejér megyében voltunk. Ez egy kb. 500 fős település, aminek sajnos nem volt magyar anyanyelvű lakosa. De a helyiek nagyon segítőkészek, barátságosak voltak. Azért Erdélyt választották a tábor helyszínéül, mert ez egy szakrális terület, egy energetikai pont Európában.

 

2214.jpg

Albach

Te ezt érezted?

Annyit érzékeltem belőle, hogy az út egy része, amely kb. Déváig tartott az életemet szimbolizálta. Nagy forgalom, kamionok sokasága, fékezés, majd gyorsítás, gázadás és újabb fékezés. Úgy éreztem magam, mint egy üldözött vad. S egyszer csak megszűnt a nagy forgalom, kanyargós erdei utakra értünk, ahol a táj üde zöld színűre változott és a tehenek nyakában lévő kolompok a szélcsengőre emlékeztettek. Mikor kiszálltunk a több, mint 10 órás út után az autóból azt érzetem, hogy igen, most már jó helyen vagyok. MEGÉRKEZTEM.

 

Hogy épült fel egy napotok?

A reggeli kelés után tisztító technikákat alkalmaztunk, majd pránajáma gyakorlás és előadások váltották egymást. Az előadások az ember energetikai rendszeréről, a legújabb kutatásokról szóltak. Mód nyílt kirándulásokra, a közelebbi környék megismerésére is, bár ezzel a lehetőséggel nem nagyon éltünk, szívesebben hallgattuk Géza tanításait.

 

Miben hozott újat ez a gyakorlás?

A csakrákról és az ember energetikai rendszeréről már voltak korábban is ismereteim, de az itt hallottak rendszerezték, összegezték eddigi tudásomat. Az egyes csakrákhoz tartozó ELEMEK –Tattvák (föld, víz, tűz, levegő , éter) hiányai vagy energia többletei a testi, lelki problémák okozói. A gyakorlatok során az alsó három csakra (föld, víz, tűz) megtisztításán munkálkodtunk. Azért pont az alsó csakrákon, mert azok kötnek a földi világhoz. Mindaddig, amíg az alsó csakrák működése kiegyensúlyozatlan, nincs lehetőség a „felfelé történő építkezésre”. A szívcsakra a választóvonal a földi és a szellemi világ között. Ezeken kívül még a torok csakrával foglalkoztunk. Megtudtuk, hogy az emberi szervezet egy finom energetikai rendszerbe van bekötve. Mindegyik elemnek van összeköttetése az orrnyílásunk valamelyik pontjával, s így képesek vagyunk összeköttetést teremteni azokkal. Képesek vagyunk szabályozni működésüket! Ez félelmetes, s egyben csodálatos is. A gyakorlások során minden gondolatot ki kellett zárnunk, s így képesek voltunk megtapasztalni bensőnket. A légzőgyakorlatok során cél a benne pihenés, a benne nyugvás elérése volt. Az utolsó estét mantra énekléssel zártuk.

 

Hol tudod hasznosítani a tanultakat?

Gyakorlom saját magamon. A jógafoglalkozáson is megismertetem a résztvevőkkel. Persze csak szép lassan, először a hasi légzést, a teljes jóga légzést és a légzés lassítását gyakoroljuk, majd a haladóbbakkal vesszük a tisztító légzést, a kapalabhátit is.

 

 

 

Köszönöm az időt és az energiát, amit rám fordítottál!

 

 

 

 

Az interjút készítette: T. Hargitai Judit

Címkék: interjú

A bejegyzés trackback címe:

https://ahimszajoga.blog.hu/api/trackback/id/tr305604661

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása