Elhízás, cukorbetegség, allergia, érelmeszesedés, magas vérnyomás. Ugye ismerősen csengenek a mai civilizáció leggyakoribb betegségei? Aki a felsorolt tünetek valamelyikében szenved, vagy csupán szeretne egészségesen táplálkozni biztos körbenézett már az édesítőszerek piacán. A tudatos döntés meghozatalához szeretnénk segíteni. A következőkben bemutatjuk a sztívia növényt és annak jótékony hatásait, valamint alkalmazási lehetőségeit.

A jázminpakóca (Stevia rebaudiana) más nevén sztívia (stevia), édesfű vagy édes levél a őszirózsafélék családjába tartozó évelő növény, mely Dél-Amerikában őshonos és édes leveléről nevezetes fűszer- és gyógynövény. A növény a fűfélékhez hasonlóan zöld színű, levelei recézettek és elliptikus alakúak. Ősszel virágzik. A virágok apró pici fehér színűek, öt-hat szirommal. Magyarországon is termeszthető, tavasztól késő őszig szabadban, télre viszont fagymentes helyre kell vinni.

 

Sztívia ültetvény

A levelét, illetve az abból kinyerhető és az édes ízért felelős szteviozidokat sokfelé édesítőszerként használják. Míg levelei 30-szor, addig kivonatai akár 300-szor is édesebbek a répacukornál. Nagyobb mennyiségben fogyasztva kesernyés utóíz alakul ki, amely az édesgyökérre emlékezetet. A világ különböző részein ételek és italok édesítésére használják és főzésre is alkalmas, mert a hatóanyaga nem bomlik le a melegítéstől. Levelében megtalálható ásványi anyagok a cézium, a magnézium, a kálium, a foszfor, a cink, a vas, a kobalt, és a mangán. Tartalmaz P, A, E, C vitamint, béta-karotint, nikotinsavat, egyedülálló illóolajokat, aminosavakat és pektineket.

Mióta ismerjük? Európába először az 1800-as években kezdték termeszteni, szélesebb elterjedése a második világháború cukorhiányának köszönhető.

Milyen előnyökkel jár a fogyasztása? A folyadék formában (literes kiszerelés, műanyag üveg) kapható sztívia édes ízt kölcsönös az ételeknek, italoknak, a cukorral azonos édesítő hatással bír. A vércukorszintre nincs befolyása, sőt még kissé növeli is a glükóztoleranciát, ezért cukorbetegek számára is ajánlott. Fogyasztása esetén nem jelentkezik fogszuvasodás. A Cukvia néven forgalomba került színtelen fehér folyadék, ami sztevizoidot tartalmazó vizes oldat magyar mérnökök gyártási szabadalma alapján jött létre minimális tartósító szert tartalmazva.

A teljes értékű növényi részeket is tartalmazó készítmények: a szárított, morzsolt levél és a szárított, őrölt levél gyógyhatással bírnak. Egyes tüneteket, mint amilyen az elhízás, a cukorbetegség, az allergia, az érelmeszesedés, vagy a magas vérnyomás előnyösen befolyásolhatja. Meggátolja sok káros baktérium és vírus szaporodását, így hatékonyan alkalmazható megfázás, influenza és szájfertőzés esetén. Jótékony hatása révén javítja a szövetek oxigénellátását, normalizálja az anyagcserét, csökkenti a vér koleszterinszintjét, segít a vashiányos állapotokban, stresszellenes, májvédő és gyulladásgátló hatással bír, visszaállítja az érrendszer periférikus mikrokeringését, semlegesíti és eltávolítja a szervezetünkben felhalmozott méreganyagokat. Stabilizálja a vérnyomást és serkenti a vizelet-kiválasztási rendszer működését.

 

355_.jpg

Sztívia szárított, morzsolt levél

356_.jpg

Sztívia szárított, őrölt levél

A jázminpakócával kapcsolatos információk a www.steviaproduct.hu honlapról származnak. A folyadék, a por és a tea formában is létező sztevia megvásárolható az Ahimsza Jógaközpontban (www.ahimszajoga.hu).

Fontos információ! Elindult a növény magyarországi szántóföldi termesztése az erre megalakult konzorcium, a Stevia Product Europe Kft. koordinálásával (www.steviaproduct.hu). Szeretnék elhozni az európiai sztívia kvótát, mivel a magyar mezőgazdasági talaj rendkívül alkalmas a jázminpakóca termesztésére, ami víz és kézimunka igényes. A kártevőkkel szembeni jó ellenálló képessége miatt a növény nem igényel növényvédő szereket, így itthon gyakorlatilag bio minőségben termelhető! Egy hektárnyi növény egy családot képes eltartani.

Nemzetgazdasági jelentősége is kiemelkedő lehet. Ezt a jövőt is építi az, aki a jó minőségű magyar földben termett sztíviából készült termékeket vásárolja!

A Cukvia néven forgalomba került színtelen fehér folyadék, ami sztevizoidot tartalmazó vizes oldat szintén magyar mérnökök gyártsi szabadalma alapján jött létre minimális tartósító szert tartalmazva, de egyébként vizes oldat!

Kérjük, írja meg a beszerzéssel, fogyasztással kapcsolatos tapasztalatait! Szívesen fogadjuk a receptötleteket is.

 

 

Címkék: egészségmegőrzés

A bejegyzés trackback címe:

https://ahimszajoga.blog.hu/api/trackback/id/tr335604320

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása