A jógi legyen mértékletes az evésben,

enélkül bármilyen bölcs is ő,

nem érhet el sikert.”

(Siva Szamhita)

images.jpg

Zöldségek www.india.network.hu

 

  • Térjünk vissza a természetes, eredeti állapotú élelmiszerek vásárlásához és ezekből készítsük el mindennapi ételeinket. Kedvenc bevásárlóhelyünk a (bio)piac legyen!
  • Ételeink beszerzésénél és elkészítésénél sose szegjük meg az ahimsza elvét.
  • Táplálékainkat mindig hálával, pozitív gondolatokban elmélyedve fogyasszuk.
  • Mindennapi táplálékunk összeállításában kövessük az évszakok változását, és válasszuk ki azt, amit a természet kínál nekünk.
  • Mindig gondoskodjunk jó minőségű fehérjék szervezetünkbe való beviteléről, mint pl. diófélék, hüvelyesek, teljes értékű gabonafélék és sajtok.
  • Fogyasszunk nyers zöldségsalátát minden nap, egy részét vágjuk össze, másik részét hagyjuk egészben, mely így szerkezeti változatosságot nyújt fogyasztójának.
  • Minél több zöld leveles zöldséget és gabonafélét (köles, búza, hajdina, árpa, rizs, zab stb.) tartalmazzon ételünk, valamint részesítsük előnyben a mi éghajlatunkon természetesen előforduló élelmiszereket.
  • A párolás, vagy a kevergetve sütés a legjobb módszer arra, hogy megőrizzük a gyümölcsök, zöldségek belső értékeit.
  • Megfelelő időben a megfelelő mennyiségű és minőségű ételt fogyasszuk.
  • Figyeljük testünk érzeteire, gondoljuk végig, hogy a bevitt táplálék milyen módon hat egészségünkre, érzelmi és gondolatvilágunkra.
  • Minden nap fogyasszunk friss gyümölcsöt.
  • Lehetőleg otthon süssük, főzzük, készítsük el ételeinket és alaposan rágjunk meg minden falatot. Figyeljünk az ételek és nyersanyagok helyes társítására.
  • Kerüljük az olyan „természetes állapotától megfosztott” élelmiszereket, mint a fehér liszt, fehér kenyér, sütemények, finomított gabonák, a konzervált gyümölcsök, zöldségek, üdítőitalok és a telített zsírok, mint például a margarinok.
  • Az elfogyasztott ételünk friss és egészséges legyen! Avas diófélék, túlérett, rothadt gyümölcs, régi, összeesett zöldség sokat veszít eredeti tápértékéből.
  • Csak annyit főzzünk, amennyit meg tudunk enni, többet ne, mert az újramelegítés, tárolás sokat elvesz a tápértékből.
  • Legyünk találékonyak, kísérletezők, tegyük változatossá táplálkozásunkat új anyagok kipróbálásával.
  • Az élvezeti szerek (alkohol, dohány, fekete kávé, fekete tea stb.) fogyasztásának szokásáról életünk érzelmi, lelki, szellemi szintjeinek tudatosításával és rendezésével szokhatunk le eredményesen és tartósan.
  • Váljon második természetünkké a heti egynapos teljes, vagy részleges böjt.

 

(Forrás: Timcsák-Kővári-Gintner-Oláh: Jógakonyha

sajt.jpg

 

Sajtok www.mindmegette.hu

Címkék: táplálkozás egészségmegőrzés

A bejegyzés trackback címe:

https://ahimszajoga.blog.hu/api/trackback/id/tr275842738

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása