A jóga célja nem más,

mint a testi, lelki, szellemi egészség elérése,

az önmegismerés és a fokozottabb koncentráció.

 

 

A jóga rendszeres gyakorlása, légzésszabályozással és relaxációval kiegészítve, - hozzáértő szakmai vezetés irányításával - javítja az egészségi állapotot, segít a stressz leküzdésében. Nem kevesebbre, mint a fenti tények tudományos alátámasztására vállalkozik az a vizsgálat, amelyet a Magyar Jóga Társaság a Magyar Olimpiai Bizottság megbízásából végez.

A program célcsoportját az idősek, a diákok, a fogyatékkal élők és a munkahelyi közösségek képviselik: összesen 191 fő, 12 csoportban.

A kutatásban résztvevő jógázókkal egy együttműködési megállapodást kötnek, amelyben vállalják a 20 hetes tanfolyamon való részvételt, a rendszeres otthoni gyakorlást, és a méréseken való megjelenést. A fentieken túl a résztvevők kitöltenek egy adatlapot, amelyen részletesen beszámolnak egészségi állapotukról és meglévő panaszaikról. A jógát rendszeresen gyakorlók tapasztalatai, illetve a téma szakirodalma alapján feltételezhető, hogy a jóga pozitív hatással van nemcsak a gyakorló személy testi funkcióira, hanem lelki, mentális állapotára is. Ennek megfelelően a résztvevők - a vizsgálat elején és a végén is - válaszolnak egy pszichológiai teszt kérdéseire, mely vizsgálja a testtudatosságban, az életvezetésben és az életminőségben bekövetkezett változásokat.

101_015_.jpgJóga tanfolyam az Ahimsza Jógaközpontban

A foglalkozások elsődleges célja, hogy a résztvevők saját belső igényévé váljon az otthoni gyakorlás, beépítsék hétköznapjaikba a tanultakat. Ez fogja biztosítani azt az állapotjavulást, amit kutatás összegzéseként szeretnénk számokkal, adatokkal is alátámasztani. Az otthoni gyakorláshoz a program résztvevői egyénre szabott feladatsort kapnak, mely átlagosan napi 20 perc gyakorlást igényel. Az otthoni gyakorlásukról naplót vezetnek a résztvevők.

A 20 hetes jógatanfolyamokon felkészült jógaoktatók (17 fő), élettani paraméterek előzetes és utólagos mérésével és ezen paraméterek összehasonlításával, a mérési eredményekkel igazolt javulás dokumentálásával szeretnék bebizonyítani a jógagyakorlás kedvező élettani hatását. Milyen egészségügyi jellemzőket vizsgálnak? A projekt során alkalmazott mérések kiválasztásánál fontos szempont volt a mérések informatív jellege, objektivitása, rövid időigénye, valamint költséghatékonysága. Ez alapján választották ki a vérnyomás, a pulzus, a testsúly, és a légzésfunkció mérést, valamint a mágneses kvantum analízist, ami egy modern, laborpontosságú és átfogó elemzést tesz lehetővé az egész test állapotáról 33 paraméter vizsgálatával.

A program területi lefedettsége országos szintű, koordinátora a Magyar Jóga Társaság, s partnerszervezetekként az alábbi jógaközpontok/közösségek vesznek részt benne:

  • Napüdvözlet Egyesület (Pécs),
  • Gabala Egészségcentrum (Budapest),
  • Jóga Kuckó (Pécs),
  • Táncsics Mihály Közgazdasági Szakközépiskola (Salgótarján),
  • Kleoszalon Kft. (Salgótarján),
  • Mecsek Fittnes (Pécs),
  • Ébredés Holisztikus Központ (Eger),
  • Monsoon Jógastúdió (Budapest),
  • AGAMA Jógaközpont (Budapest),
  • Burattinó Alapítványi Iskola (Budapest-Csepel),
  • Bálint Közösségi Ház (Budapest),
  • Mecsek Füszért (Pécs),
  • Ahimsza Jógaközpont (Veszprém).

 

A program eredményének kiértékelése június közepére várható. Az eredményeket is szeretnénk közzé tenni.

Címkék: kutatás jóga

A bejegyzés trackback címe:

https://ahimszajoga.blog.hu/api/trackback/id/tr185867298

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása